Jom Masak Resepi Baru Ayam Panggang Ala Kenny Rogers. ‘Simple’ Tapi Sedap!

Time cuti ni mesti korang teringin nak makan yang special2 untuk keluarga kan?

Apa kata korang cuba resepi ayam panggang ala Kenny Rogers yang mudah nak buat ni, anak-anak anda tentu suka kan?

RESEPI AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS

Berikut adalah resipi ayam panggang special yang dikongsikan oleh  Puan Herda Johan menerusi laman sosial facebook.

BAHAN-BAHAN SEPERTI DI BAWAH:

1) Seekor ayam 1kg+

Bahan Kisar:

2) 2 biji bawang besar

3) 4 ulas bawang putih

4) 1 inci halia

5) 1 kiub ayam knorr / maggi

6) 2 sudu serbuk lada hitam

7) 1 senduk kecil sos black pepper

8) garam 1 sudu teh

9) gula 1 sudu makan

10) air 100ml

Bahan Perap:

11) 2 sudu madu (optional)

12) 3 sudu minyak zaitun

13) 2 sudu besar mixed herbs @ daun oregano

CARA MEMASAK AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS

1. POTONG DAN BERSIHKAN AYAM

Mula-mula, bersihkan ayam. Anda boleh potong 4 atau tak payah potong. Terpulang pada citarasa korang

Jika ia tak dipotong, jangan lupa masukkan sedikit bahan perapan ke dalam ayam nanti barulah lebih umpph!

2. KISAR BAHAN

Kisarkan semua bahan yang bernombor 2-10 seperti dalam senarai di atas dengan menggunakan ‘blender’ sehingga halus.

3. PERAPKAN AYAM

Campurkan bahan perap iaitu minyak zaitun, madu dan mixed herbs / oregano bersama bahan kisar kemudian gaulkan di dalam bekas.

Tuang semua bahan tadi ke dalam ayam dan lumur rata. Tutup bekasnya dan perap selama 2 jam dalam peti ais di bahagian chill.

4. MASAK

Terdapat 2 cara untuk memasak ayam panggang ala Kenny Rogers ni. Pilihlah yang mana mudah dan sesuai dengan selera korang masing-masing.

A) Periuk High Pressure / Pemanggang Ajaib

Kalau menggunakan periuk jenis ini atau yang sewaktu dengannya, korang boleh memasak ayam tadi kira-kira 30 minit. Selepas itu, ‘stir fry’ dengan sedikit minyak di atas kuali untuk mendapatkan hasil kerangupan dan rasa panggang yang sedap.

Foto Kredit: afoodcentriclife.com

B) Ketuhar / ‘Oven’

Jika korang ingin menggunakan ‘oven’, panaskan pada suhu 180’c-200’c. Gunakan api atas bawah. Bakar selama 1 jam – 1 1/2 jam sehingga masak. Selepas 1/2 jam pertama, siram ayam dengan kuah perapan dan tuang minyak sedikit supaya ayam tidak nampak kering.

*Suhu ‘oven’ bergantung pada saiz oven. Kalau saiz ‘oven’ lebih besar, gunakan suhu yang lebih tinggi.

Foto Kredit: abcnews.go.com

5. SIAP!

Apabila siap, bolehlah cuba lihat isi dalamnya sama ada cukup masak atau sebaliknya. Aromanya memang harum, lebih-lebih lagi dengan campuran pelbagai rempah.

Sekarang dah boleh dihidangkan. Mudah, bukan? jemput makan. yummyumm...

SELAMAT MENCUBA!

Memang ‘simple’ je resepi ayam panggang ala Kenny Rogers ini rupanya. Tak perlu banyak langkah, cuma perlukan sedikit persediaan awal kerana akan mengambil masa untuk memerap ayam.

Apapun, hasilnya memang special, sesuai juga untuk majlis-majlis keramaian!

*Perkongsian asal resepi ayam panggang ala Kenny Rogers oleh Puan Herda Johan melalui Facebooknya dan di olah semula.

Kredit: Siramlimau..com

Artikel Selanjutnya Artikel Sebelumnya
Belum Ada Komentar :
Tambahkan Komentar
Comment url
Post Terkait :
RESEPI,TIPS